DOPRAVA ZADARMO od 50 EUR - 100% PRÉMIOVÉ Čaje
Úvod k čajom

Úvod k čajom

Trochu k histórii a základné členenie čajov

Čaj je po vode druhým najrozšírenejším nápojom na svete. Pochádza z hornatého územia na juhu Číny na hraniciach s Indiou a Mjanmarskom (Barmou). Predkovia miestnych obyvateľov čaj a jeho povzdudzujúce účinky poznali už v predhistorických dobách. Číňania skultivovali divé čajovníky okolo 3.storočia pred n.l. a vysádzali ich v horských oblastiach dnešných  provincií S´-čchuan a Jun-nan. Čaj sa v Číne rýchlo stal súčasťou každodenného života bohatších vrstiev, najmä vzdelancov a štátnych úradníkov.

Neskôr sa čaj rozšírili do Japonska, kde sa stal ústredným bodom zložitého čajového rituálu, ktorý bol prepojený s celým radom výsostne japonských estetických a kultúrnych ideálov, ako je záhradná architektúra, kaligrafia či ikebana. Do Európy sa čaj dostal asi na začiarku 17.storočia vďaka holandským obchodníkom. Na indický subkontinent , do Afriky, Ameriky aj Európy, vlastne na všetky svetadiely s výnimkou Antarktídy sa rozšírilo pestovanie čaju v priebehu 17.storočia.  Celkom určite sa však čaj stále spája s Áziou kde sa vypestuje a vypije drvivá väčšina celosvetovej produkcie.

Čajové vrecúško bolo vynájdené na začiatku 20.storočia v Spojených štátoch amerických a zdalo sa byť vynikajúcim spôsobom, ako zjednodušiť prípravu čaju. Žiaľ tento vynález priniesol aj negatívne stránky. Zákazník  stratil možnosť dôkladne si prezrieť čajové lístky, privoňať k nim a zhodnotiť ich kvalitu. Veľkí predajcovia čaju čoskoro pochopili, že čajové vrecúško im umožňuje postupne znižovať kvalitu a zvýšiť zisky bez toho, aby si to zákazník všimol. Výsledkom je, že čaj, ktorý je v bežných vrecúškach má oveľa horšiu kvalitu ako ten, ktorý sa bždne pil pred niekoľkými desiatkami rokov, alebo ten, ktorý nájdete v špecializovaných obchodoch vo forme kvalitného sypaného čaju či už v značkovom balení alebo vážený.

Čierny čaj

Keď sa v západných krajinách povie čaj, zvyčajne sa tým myslí čierny čaj, pomenovaný podľa farby lístkov. V Číne a Japonsku mu podľa farbz nálevu hovoria červený čaj. Pradepodobne najslávnejšie čaje pochádzajú z indického Dárdžilingu v predhorí Himalájí. Niekedy sa im hovorí aj šampanské medzi čajmi. Ich farba je skôr svetlejšia a chuť bohatá na aromatické zložky. Podobný charakter majú aj čaje z Nepálu. Špičkový čiernz čaj pochádza aj z indického Ásámu. Známy je vďaka svojej sile a relatívne miernej trpkosti. Produkcia Srí Lanky je veľmi rozmanitá - od nížinných čajov s plnou chuťou až po aromatické vysokohorské druhy. Čínske čaje majú zase špecifickú, niekedy výrazne aromatickú a inokedy príjemne zemitú chuť. Čaje vyrábané v Afrike - predovšetkým v Keni a Zimbabwe sa zatiaľ tradičným ázijským pestovateľom vyrovnajú najmú kvantitou, ale na čajovom trhu majú tiež svoje miesto.

Zelený čaj

Prvý čaj, s ktorým sa Európania v Číne zoznámili, bol prekvapujúco zelený. Dlhé roky sa do Európy dovážal v hojnom množstve. Dnes sa mimo čajovní a špecializovaných obchodoch so zeleným čajom stretnete skôr vzácne, a ak áno, nemáva väčšiou príliš vysokú kvalitu. V Číne, Japonsku a v iných krajinách východnej a juhovýchodnej Ázie však zelený čaj v produkciii aj konzumácii jednoznačne dominuje. Vyrába sa obrovské množstvo druhov, ktoré sa líšia vzhľadom, vôňou a chuťou. Mimo tradičných regiónov sa zelený čaj v malom množstve produkuje aj v Dárdžilingu, na Srí Lanke, v Nepále a ďalších krajinách. Kvalita týchto čajov je však až na výnimky nanajvýš priemerná.

Biely čaj

Biely čaj sa vo väčšej miere produkuje iba v Číne, ale tvorí sotva jedno percento jej produkcie. Väčšina pochádza z provincie Fu-ťien. V Indii, na Srí Lanke alebo v Nepále predstavuje výslovne okrajovú, aj keď z hľadiska ceny zaujímavú sortu. Napriek tomu ide o svojrázny druh čaju, ktorý sa spôsobom  spracovania a chuťou líši od zeleného čaju. Biely čaj sa mu hovorí nie pre farbu nálevu, ktorá je skôr žltá až žltohnedá, ale pre bielu (skôr striebristú) farbu veľkých páperistých výhonkov, ktoré sú pre tento čaj charakteristické.